Januari 2014
Januari 2014, 14dejaargang no.2
Over het werk van Wies Dorgé in de Ghanese Volta Regio
Zoals u weet, zamelt de Nederlandse Stichting Help Helpen (SHH) geld in voor de projecten van Wies in haar regio. Wies, die in september 2014 80 jaar hoopt te worden, heeft veel van haar activiteiten overgedragen aan de Ghanese Stichting Help Helpen Vision (HHV).
Zij heeft deze organisatie zelf in het leven geroepen en is er als adviseur nog altijd intensief bij betrokken. In oktober en november 2013 heeft Aloys Janssen, voorzitter van SHH, tijdens zijn aanwezigheid in Ghana weer het nodige werk verzet. Zijn relaas leest u hieronder:
"De eerste weken van mijn verblijf bij Wies in Golokuati bestonden uit het bezoeken van projecten, vergaderen en af en toe 's avonds in het dorp een biertje drinken. Ik vraag dan met gepaste trots om een Eagle bier, want samen met het Nederlandse bedrijf Dadtco en bierbrouwer Sabmiller zijn "we" erin geslaagd een eigen biermerk op de Ghanese markt te introduceren.De trouwe nieuwsbrieflezer weet dat er de afgelopen twee jaar hard is gewerkt om Dadtco met een mobiele cassavefabriek naar Golokuati te halen.
Deze fabriek verwerkt de cassave tot een soort cake, waar veel zetmeel in zit. Dit zetmeel dient als grondstof voor het Eaglebier. De fabriek biedt werk aan ruim 20 mensen. Daarnaast betekent de aanwezigheid van de fabriek een gegarandeerde afzet en prijs voor de tientallen boeren, die met Dadtco in zee zijn gegaan. Er is ook nog een positief bijeffect: tot voor kort bepaalden opkopers uit grote steden als Tema en Accra de prijs van de cassaves. Door de toegenomen concurrentie en het feit dat Dadtco cash uitbetaalt, zijn deze opkopers voortaan genoodzaakt het voorbeeld van deze Nederlandse ondernemer te volgen. Het gevolg is dat alle cassaveboeren in de verre omtrek van Golokuati thans profiteren van hogere prijzen en directe betaling bij levering! De gewonnen zetmeel wordt nu nog hoofdzakelijk gebruikt voor de bereiding van bier, maar kan in principe dienst doen als grondstof voor tientallen andere producten zoals: bindmiddel in voedingswaren, lijm, stijfsel, versterken van garens enz .. Dadtco is dan ook naarstig op zoek naar uitbreiding van haar afnemers.
De verpleegkundeopleiding in Kpando, waar we in vorige nieuwsbrieven ook over gesproken hebben, gaat 1 februari 2014 in eerste instantie van start als privéschool. Deze opleiding komt geheel onder supervisie van het Ho-bisdom en zal worden aangestuurd door de directie van het Margret Marquart Catholic Hospital (MMHC). Volgend jaar zal de school proberen voor overheidssteun in aanmerking te komen. Verleden jaar en ook in 2014 lukt dat nog niet omdat de Ghanese regering met grote schulden kampt en een stop voor nieuwe scholen heeft afgekondigd. In Golokuati was de uit zes klaslokalen bestaande hervormde basisschool na een aantal jaren nog steeds niet afgebouwd. Drie van de klassen hadden nog een vloer van klei, die met name in de regenseizoenen nat en vochtig bleven. Om van de ellende afte zijn heeft Wies geld beschikbaar gesteld voor de aanschaf van zand en cement. De school en de ouders hebben inmiddels voor mooie betonnen vloeren gezorgd. In Korlenu, een dorp in de buurt van Golokuati staat een middelbare school, met ruim 600 leerlingen. De helft daarvan is intern. De school was zelf begonnen met de bouw van een ziekenboeg, zodat de interne leerlingen bij ziekte niet naar huis hoeven te worden gestuurd. Dit gebeurt momenteel wel. De zieke leerlingen reizen dan vaak meer dan 60 kilometer over slechte wegen in een klein busje. Zij maken die rit meestal alleen; niemand komt hen ophalen of brengt hen weg. Bij heel ernstige gevallen gaan de leerlingen niet naar huis, maar belanden in het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Bij gebrek aan financiën kon het ziekenzaaltje niet worden afgebouwd. SHH heeft toen in samenwerking met HHV 100 zakken cement beschikbaar gesteld voor het afbouwen van deze voorzienig. Een gepensioneerde, gediplomeerde verpleegster heeft zich beschikbaar gesteld om het ziekenzaaltje te runnen voor de school. Een paar jaar geleden heeft SHH Margret Piwu uit Korlenu geholpen met de aanschaf van een oude PC. Daarmee kon ze haar copy shop beginnen. Zij maakt met name kopieën en documenten voor de dorpelingen en boekjes voor de kerk. Dit deed zij met een onvoordelige inktjetprinter, waardoor de kosten veel te hoog uitvielen en Margret nog niet veel verdiende. Verleden jaar kreeg zij een lening voor de aanschaf van een kopieërapparaat, die ze ook als laserprinter kan gebruiken. Haar kopieën zijn nu tien keer zo goedkoop, zodat ze nu behoorlijk winst kan maken. Margret werkt overdag in haar shop en studeerde 's avonds voor directiesecretaresse. Deze studie heeft ze inmiddels met succes afgerond.
|
|
Even buiten Korlenu heeft een alleenstaande jongeman een bomen- en plantenkwekerij. Hij verdient daar een klein inkomen mee. Om zijn verdiensten te verhogen heeft HHV een voorlichter van het Ministerie van Landbouw in de arm genomen om te kijken of deze jongeman naast zijn kwekerij ook een kleine ananasfarm van zo'n 1.000 vierkante meter zou kunnen starten. Het land is er geschikt voor, want ligt aan een rivier en met begeleiding van genoemd Ministerie zou het project een succes kunnen worden. HHV heeft circa 1.200 euro als lening beschikbaar gesteld voor dit initiatief.
Steeds meer boeren gaan cassaves verbouwen nu ze weten dat Dadto in ieder geval de komende jaren nog in Golokuati zal blijven. Verzekerd van afzet en een gegarandeerde prijs zetten ze hun beste beentje voor om van deze meevaller te profiteren. Zo ook een boer die in het verleden bewezen heeft zijn mannetje te staan. Hij is inmiddels begonnen met het ontginnen van circa drie hectare landbouwgrond. Het daarvoor benodigde geld (1.980 euro) heeft hij geleend van HHV met de verplichting te gaan terugbetalen zodra de eerste inkomsten binnenvloeien. Dat is ongeveer negen maanden na het planten van de sticks. Veel boeren hebben hun akkers een aantal kilometers van de grote weg afliggen. In de oogsttijd valt het niet mee om hun producten op een behoorlijke manier bij de grote weg te krijgen om ze daarna verder te vervoeren. Sinds kort is er een soort motor te koop met daarachter een laadbak. De aanschaf van zo'n motor, kosten 1.800 euro, betekent een voltijds baan voor de chauffeur en een enorme hulp voor de boeren bij het transport van hun oogst. Wies heeft een goede chauffeur op het oog, die begin 2014 met de nieuwe aanwinst zal gaan rijden.
Ook bestaande projecten vragen nog steeds onze aandacht. In 2003/2004 heeft SHH in Golokuati een drinkwatervoorziening voor het hele dorp, thans stad, aan laten leggen. Het gaat daarbij om 26 buitentappunten, meer dan tien kilometer ondergrondse pijpleidingen en een watertoren. Mensen die het betalen kunnen, hebben zelfs kranen in hun keukens. Het project bestaat nu ongeveer tien jaar en het bestuur ervan was de afgelopen jaren hoofdzakelijk in handen van diverse lokale personen. Sommige betrouwbaar, maar anderen weer minder. Zo zijn er met name in de beginperiode van het project enkele penningmeesters met de kas vandoor gegaan. Dat is nu gelukkig beter geregeld. Toch hebben de bewoners er zo weinig van gebakken, dat het systeem, bij gebrek aan goed onderhoud en reparaties, dreigt om te vallen. SHH is samen met de lokale partner HHV bezig om een goed en stevig watermanagement op te zetten. Er is inmiddels onderzocht wat verbeterd dient te worden en er zijn enkele bekwame mensen aangesteld. Een pas gepensioneerde man, die altijd in het buitenland heeft gewerkt, maar nu is teruggekeerd naar zijn geboorteplaats Golokuati gaat de kar trekken. Hij was in zijn arbeidzaam leven controller en accountant en bezit de juiste mentaliteit om dit zo belangrijke project voor de plaatselijke bevolking overeind te houden.
|
![]() Aanplant van jonge cassaves voor de "Dadtco-boeren" |
In onze nieuwsbrieven hebben we het nog niet zo vaak gehad over onze hardhoutplantage. Het gaat hier om ongeveer 7.000 teakbomen, die in 2006 zijn geplant. Het is de bedoeling dat deze bomen over een jaar of vijf worden verkocht en dienst gaan doen als elektriciteitspaal. Daarvoor moeten ze ongeveer 70 cm in omtrek zijn. Onze dikste bomen hebben na zeven jaar een omtrek van 50 cm bereikt. Dat begint er dus al aardig op te lijken. Een derde van wat de plantage opbrengt zullen de landeigenaren ontvangen en een derde deel is bestemd voor de ontwikkeling van het dorp Agbome. Wat overblijft komt ten goede aan het werk van de lokale partner HHV. Het bestuur daarvan kan het geld te zijner tijd besteden voor het mogelijk maken van andere projecten in de Volta Regio." Tot zover de ervaringen van Aloys.
Als bestuur van SHH en vertegenwoordigers van Wies moeten wij u tot onze droefenis het volgende mededelen:
op 24 september 2013 is pater Willy Huisman overleden. Hij is 91 jaar oud geworden. Pater Huisman was meer dan 70 jaar lid van de Sociëteit van Afrikaanse Missiën (S.M.A.) en bij velen vooral bekend vanwege zijn activiteiten voor de Bresillac Foundation. De laatste drie maanden voor zijn dood kampte hij met gezondheidsproblemen. Nieuwsbrieflezers, die donaties aan Wies overmaakten op haar rekening bij de Bresillac Foundation kregen van Willy altijd een bedankbrief. Sinds zijn ziekbed, eind juni 2013, bleven deze berichten uit. Ook Wies en Rob van Hoorn, penningmeester van SHH en haar vertegenwoordiger in Nederland, wisten vanaf toen vaak pas laat of er geld op Wies haar rekening was gestort. Eind december 2013 hebben Rob en voorzitter Aloys Janssen een bezoek gebracht aan pater Pijpers, Provinciaal Overste S.M.A. in Cadier en Keer. Hij heeft hun een totaaloverzicht gegeven van de af en bijschrijvingen op de rekening van Wies. Allen die vanaf juni 2013 via de Bresillac Foundation een financiële bijdrage hebben geleverd aan het werk van Wies, willen wij in deze nieuwsbrief daarvoor hartelijk danken. Momenteel is men bij de Bresillac Foundation hard bezig enkele vernieuwingen door te voeren, waardoor binnen afzienbare tijd weer een zelfde goede service kan worden geboden, zoals we gewend waren van Pater Huisman.
Tot slot het volgende: met ingang van 1 januari 2014 heeft Postnl gemeend haar tarieven fors te moeten verhogen. Een postzegel voor een 0 tot 20 grams brief kost voortaan 60 eurocent! De kosten van de nieuwsbrief gaan mede daardoor flink omhoog. Om die kosten zo laag mogelijk te houden, willen we vanaf de eerste nieuwsbrief in juni/juli 2014 zoveel mogelijk gebruik gaan maken van digitale nieuwsbrieven. Hiervoor hebben we uwe-mail adres nodig. Zou u zo vriendelijk willen zijn dit adres te mailen naar:Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Degenen, die niet over een mailadres beschikken, krijgen de nieuwsbrief in dat geval nog gewoon via de post toegestuurd.
Mede namens Wies wensen wij u een voorspoedig en vooral gezond 2014.
Bestuur Stichting Help Helpen
Wij blijven u op de hoogte houden.