Augustus 2002

Nieuwsbrief stichting Help helpen augustus 2002

Beste Nieuwsbrieflezers en -lezeressen,

logostichting helphelpenVóór u ligt de eerste Nieuwsbrief over het werk van Wies Dorgé in de Ghanese Volta Regio. In januari van dit jaar ontving een aantal van u een brief van Rob van Hoorn waarin hij zich voorstelde en vervolgens aandacht vroeg voor het werk van Wies. Op zijn verzoek om middels een financiële bijdrage Wies te helpen de armoede onder de plat- landsbevolking in haar omgeving te bestrijden, is uitstekend gereageerd. In totaal gingen zo'n 150 brieven de deur uit waarop 49 positieve reacties volgden. De actie heeft tot op heden f. 73.660,- opgeleverd en er komt nog steeds geld binnen. Als u bedenkt dat het gemiddelde jaarinkomen in de Volta Regio tussen de f. 500,- en f. 1.000,- ligt, kunt u zich voorstellen dat genoemd bedrag in die streken een mooi kapitaal vertegenwoordigt. Daarmee kan flink wat werkgelegenheid geschapen wor- den. Verderop in deze nieuwsbrief kunt u lezen welke projecten tot op heden met uw donaties zijn gerealiseerd.

Uw giften en daarbij behorende belangstelling betekenen voor Wies niet alleen een geldelijke maar ook een morele steun in de rug. Hieruit put zij de moed om door te gaan met haar niet altijd eenvoudige werk. Dat zij haar energie weet om te zetten in daadkracht bij anderen moge blijken uit een voorval dat zij enkele maanden geleden beschreef: Wies had een vrij grote groep boeren en boerinnen uitgenodigd voor een vergadering over een landbouwproject dat zij gezamenlijk willen gaan opzetten. De meeste waren ruim vóór het afgesproken tijdstip aanwezig zodat de vergadering op tijd kon begin- nen. Een tiental minuten na aanvang stapten nog enkele boeren binnen. Zij kregen van de aanwezigen meteen te horen dat ze te laat waren en dat ze dit een volgende keer niet meer hoefden te proberen. Afrikanen die elkaar verwijten enige minuten te laat te komen op een vergadering. Wies was stomverbaasd maar anderzijds bijzonder ingenomen met dit corrigerend groepsgedrag waaruit gedrevenheid en grote motivatie sprak. Alvorens mee te werken aan de uitvoering van plannen die de mensen bij haar indie- nen, stelt Wies zich altijd eerst zorgvuldig op de hoogte van hun inzet en mate van betrokkenheid. Met de juiste instelling van de ontvangende partij en uw geldelijke steun kunnen dan allerlei zinvolle projecten van de grond komen. Wies woont zelf in het dorp Golokuati. Behalve dààr is ze actief in een aantal dorpen in de omgeving van haar woonplaats. Om u een indruk te geven waar deze allemaal precies in de Volta Regio liggen, heeft Wies een kaart getekend die u op de laatste pagina van deze nieuwsbrief aantreft.

Gbodome: Kippenfarm

Tien vrouwen hebben hulp gekregen bij het opzetten van een kippenproject. Verleden jaar zijn ze op zeer bescheiden schaal begonnen en één van hen is gaan leren hoe je op een verantwoorde manier kippen kunt houden. Dit jaar is gestart met de aanschaf van 200 kippen (leghennen), de bouw van een goed kippenhok en een beginkapitaaltje voor het kopen van voedsel en medicijnen voor de kippen. Kosten: f. 2.000,-.

Wli: Varkenshouderij

Wli is een dorpje aan de Togolese grens. Onder leiding van een zorgzame pastor heeft een groepje geëngageerde christenen het idee opgevat om een varkenshouderij te beginnen. De opbrengsten ervan zijn bestemd om:

1.voedsel te kopen voor armlastige weduwen en dertien wezen in het dorp.

2.bij te dragen in de kosten voor scholing van de weeskinderen. Gestart is met de aankoop van drie varkens (twee zeugen en één beer). Kosten circa f.250,-. De groep wil de varkenshouderij uitbreiden maar krijgt daarvoor geen toestemming. Door een nieuwe maatregel van de regering mogen de varkens niet meer in het mid- den van een dorpsgemeenschap gehouden worden. De hele onderneming moet ver- plaatst worden naar de omgeving van Hohoe. Daar kan voor een paar honderd gulden een goede stal worden gebouwd. Hoeveel zeugen de initiatiefnemers erbij willen kopen is op dit moment nog niet bekend.

Kedjebi: Produktie van palmolie

Onder leiding van mr. Asogonde, een gehandicapte maar bekwaam maatschappelijk werker, hebben een twintigtal vrouwen zich verenigd tot een groep die palmolie maakt. De vrouwen sloegen tot voor kort de palmpitten pitje voor pitje met de hand tussen twee stenen kapot. Een tijdrovende bezigheid die weken duurde voordat een voldoende hoeveelheid klaar was om olie te bereiden. De aanschaf van een palmnoten-kraakmachine heeft een karwei van enkele weken arbeid teruggebracht tot twintig minuten. Gevolg: hogere produktiviteit van de vrou- wen en derhalve verbetering van hun inkomsten. Kosten: f. 1250,-.

Gbledi: Diverse machines voor coöperatie

Voor de plaatselijke Lolomyo's Women Coöperation zijn een maismolen, een cassa- ve-rasper en een dieselmotor aangeschaft. De vrouwen hoeven nu geen zeven kilometer meer te lopen om hun mais gemalen te krijgen en ze hoeven geen lange uren meer handmatig cassaves te raspen voor kenkey en gari, twee voedselsoorten die dagelijks gebruikt worden. Kosten: f. 3.000,-. In de toekomst wil Wies dit dorp ook nog helpen aan een palmnoot-kraakmachine. De mannen van het dorp hebben een bamboe-huis gebouwd om de machines te huisvesten. Van de winst uit het bedrijf zullen de vrouwen een permanent stenen ge- bouw rond hun machines optrekken, want bamboe is na een paar jaar aan vervanging toe.

Golokuati: Landbouwcoöperatie

Vijf uit het noorden van Ghana, ten gevolge van een stammenstrijd gevluchte boeren, zijn met hun gezinnen naar Golokuati getrokken en hebben daar 25 acres (circa 10 ha) land voor landbouw geschikt gemaakt. Daarop verbouwen zij in coöperatief verband yams en mais. Door overvloedige regenval waren deze hard werkende boeren niet in staat de akker met zijn vijven te onderhouden. Om extra mankracht te kunnen inscha- kelen, voor onder meer het wieden, vroegen ze Wies om een lening van f. 2870,-. Hierdoor kon hun oogst in 2000 voor een deel worden gered, maar de opbrengst bleef desalniettemin achter bij de verwachtingen. Wies heeft de boeren geadviseerd over te stappen op het meer lucratieve verbouwen van pepers.

Gbefi: Het verbouwen van pepers

De Ghanese zakenman en advocaat mr. Noamisi heeft maar liefst 3.000 acres (zo'n slordige 1200 ha.) land in pacht gedurende een periode van 75 jaar. Hij wil pepers gaan exporteren en zoekt boeren die voor hem die produkten gaan verbouwen. Wies is daar ingesprongen en heeft met hem afgesproken dat de boeren het land de eerste twee j aar mogen gebruiken zonder daarvoor een vergoeding te hoeven betalen. Een tiental jonge mannen is inmiddels begonnen met de aanplant van 10 acres (4 ha.) Wies heeft hen voorzien van de nodige werktuigen, zaai- en mestgoed en een waterpomp met toebehoren. Kosten: f.5.000,-. Zij heeft ondertussen nog meer boeren en boerinnen uit verschillende andere dorpen bij dit peperproject betrokken en wil met hen een soort coöperatie gaan vormen. De eerste oogst wordt over enkele weken verwacht. Over de precieze achtergronden en condities, het aantal betrokken personen, de hoogte van de investeringen en de resultaten van dit omvangrijke project zullen wij berichten in de volgende nieuwsbrief.

Tekrom: Mango-plantage

Enkele jaren geleden wilde Wies met twintig vrouwen een mango-plantage beginnen. Hiervoor zouden ze 20 acres (8 ha.) land aankopen. Een Nederlandse organisatie had toegezegd het voor het land benodigde bedrag van f. 8.000,- te zullen schenken. Op deze belofte kochten de vrouwen 2.000 kleine mango-boompjes en plantten deze op een klein stukje land. Terwijl de boompjes groeiden, bleef het beloofde geld uit. Met uw steun is het land inmiddels aangekocht en zijn deskundigen momenteel bezig de boompjes te enten en over te planten. In de nabije toekomst zullen de vrouwen nog financiële hulp nodig hebben voor het aanbrengen van een brandgang rondom de hele farm. Ook zal een deskundige hen blijven begeleiden. De bomen zullen pas over enkele jaren vrucht dragen. Om tot die tijd toch van het land profijt te kunnen trekken, zullen de vrouwen tussen de mango-bomen mais en ananassen verbouwen. Over de voortgang van de hierboven vermelde projecten alsmede nieuwe initiatieven zullen wij u in de volgende nieuwsbrieven informeren.

Mocht u naar aanleiding van deze nieuwsbrief vragen hebben of nadere uitleg willen, dan kunt u schrijven/bellen naar Rob van Hoorn.