December 2006
Nieuwsbrief stichting Help helpen december 2006
Beste Nieuwsbrieflezers en -lezeressen,
In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2006 wezen onze campagne voerende politici regelmatig op het belang van goed onderwijs en een slagvaardig bedrijfsleven voor het behoud van onze welvaart. Hoogwaardige kennis en innovatieve ondernemingen moeten de buitenlandse con- currentie het hoofd bieden om onze economie gezond te houden. Voor een derdewereldland geldt in feite hetzelfde, zij het op een ander niveau. Wil het met succes afrekenen met de armoede, dan moet het onder meer goede onderwijsvoor- zieningen aanbieden en arbeidsplaatsen scheppen. Helaas ontbreken daarvoor vaak de benodigde (financiële) middelen. Als lezer van deze nieuwsbrief weet u dat Wies al sinds jaar en dag inzet op deze thema's om de levensomstandigheden van de mensen in haar omgeving te verbeteren. In deze editie kijken we naar de resultaten van het afgelopen jaar en blikken we vooruit naar 2007.
TERUGBLIK
Voor 2006 had Wies de realisatie van enkele projecten op haar verlanglijstje staan. Het ging daarbij om:
- de bouw van een brug over de Atlabo-rivier die het dorp Golokuati verbindt met een achttal buurtschappen.
- de bouw van een opleidingscentrum voor reparatie, onderhoud, aanpassen en vervaardigen van krukken, rolstoelen en rollators in het plaatsje Kpando.
- de bouw van vijf stenen schooltjes in de dorpen Kledzo, Kpandu-Augusi, Kukurantumi, Korlenu en Golokuati.
Wij schreven hierover uitgebreid in onze nieuwsbrief van juli 2006.
De totaal geschatte investeringskosten bedroegen circa 80.000 euro. De fondsenwerving voor deze projecten liep zo goed dat Wies al in februari 2006 kon starten met de brug. Deze kwam in de tweede helft van 2006 gereed. De eerste spade voor het opleidingscentrum ging juni 2006 de grond in. De opening staat gepland voor april/mei 2007. Met de bouw van de vijf schooltjes werd een maand later gestart. De werklui liggen redelijk op schema zodat voltooiing ervan in het derde kwartaal van 2007 wordt verwacht.
Behalve het bedrag van 80.000 euro voor genoemde projecten ontving Wies in de tweede helft van 2006 ook nog eens 7.000 euro aan algemene giften. Zij zal dit geld onder andere besteden aan kleine werkgelegenheidsprojecten. Daarbij moet u denken aan de aanschaf van machientjes als cassaveraspers, maismolens en palmnotenkrakers en het leggen van elec- triciteitskabels. Dit laatste is namelijk voor rekening van de verbruiker. Afhankelijk van de situatie geeft Wies het geld soms als gift, soms als lening.
ERKENNING
Professor Daniël Fianu heeft de supervisie over de onder de Dodzi-coöperatie vallende bo- men- en plantenkwekerij. Deze deskundige heeft de kwekerij uitgebreid met een opleidings- centrum dat voorziet in het geven van cursussen in bomen- en plantenteelt. Voor dit project heeft de Ghanese overheid "Dodzi" een gift van 15.000 u.s. dollar toegezegd, uit te betalen in drie jaarlijkse termijnen. De eerste 5.000 dollar zijn inmiddels overgemaakt. Enkele ambtena- ren, die moeten toezien op de besteding van de gelden, hebben het project enkele keren bezocht en waren vol lof over de tot nu toe behaalde resultaten.
Momenteel liggen in de haven van Tema al meer dan een maand honderd gloednieuwe, uit Oost-Europa afkomstige, tractoren compleet met aanhanger en ploeg op hun eigenaren te wachten. De coöperatie van Wies behoort tot één van de gelukkigen aan wie de Ghanese overheid heeft toegezegd dat zij voor 8.000 euro een trekker met toebehoren kan kopen. Wies heeft al diverse keren bij de havenautoriteiten geïnformeerd wanneer de tractoren worden vrijgegeven. Het schijnt dat de overheid bij de haven nog een schuld heeft staan, hetgeen het uitklaren vertraagt. Desondanks verwacht Wies vóór 1 februari 2007 over het felbegeerde werktuig te beschikken. Deze zal net als de eerste trekker worden ingezet op de landerijen van de Dodzi-coöperatie en van de boeren en boerinnen in de omgeving. De prak- tijk wijst uit dat de inzet van zo 'n machine de productiviteit aanzienlijk verhoogt. Wies en haar coöperatie ontvangen deze overheidssteun niet alleen omdat professor Fianu over de juiste relaties beschikt en goed onderbouwde hulpverzoeken in de vorm van rapporten en verslagen naar zijn regeringsleiders schrijft. Langzaamaan begint in Accra het besef door te dringen dat 200 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad, op het platteland in de Volta Regio tussen de plaatsen Ho en Hohoe een aantal mensen serieus bezig is de strijd tegen de armoede aan te binden. Een van de instrumenten die Wies daarbij ter beschikking staat is het micro-krediet.
MICRO-KREDIETEN
Het merendeel van de Ghanezen, die in de Volta Regio wonen, probeert de kost te verdienen met landbouw, visserij, handel of een kleinschalig bedrijfje. De bij de Dodzi-coöperatie aangesloten leden kunnen, meestal in groepsverband, een lening krijgen. Bij dit zogenaamde micro-krediet moet u denken aan bedragen tussen de 100 en 500 euro. Het stelt de ontvangers in staat de voor hun werkzaamheden noodzakelijke investerin- gen te doen. Bij boeren gaat het meestal om de inkoop van zaden en de aanschaf van laarzen en werktuigen als kruiwagens, schoppen en kapmessen. Marktvrouwen gebruiken de leningen voor de inkoop van goederen, zowel food als non-food, waarmee ze handel drijven. Onder kleinschalige bedrijfjes vallen onder meer bakkerijen, zeepmakerijen, werkplaatsen voor auto- reparaties en het bedrukken van kleding, weverijtjes en voedselverwerkende bedrijfjes die zich bezighouden met de productie van palmolie, het raspen van cassaves en het malen van mars, Momenteel staat voor circa 41.000 euro aan micro-kredieten uit onder ruim 500 personen. Niet allen, maar toch een behoorlijk deel van hen wist met deze fmanciële ruggesteun een stukje werkgelegenheid te scheppen enlofhun inkomsten te verbeteren.
Matthew Akoe uit Golokuati kreeg van "Dodzi" twee keer een lening. Hij schreef ons onder- staande brief:
Dear Sir,
I write to express my sineere gratitude to your organization. My gratitude is in view of gran- ting me a personalloan oftwo million eight hundred thousand cedis. (Ongeveer 280 euro) This loan having been contracted helped me in money ways, such as setting up of my present welding workshop buying of machine tools and materials. I can proudly say that I was able to acquire a taxi cub which I use to convey materials to the workshop, giving me daily income, care for my mother, feeding and medical bills, pay my children's educational bills. Secondly I was given five million cedis (circa 500 euro) to enable me conneet e1ectricity and open my own workshop. Now I have four apprentices. Also it helped me to let my wife star- ting in hair dressing apprenticeship. It has helped me a lot so I am saving with your organization and dues monthly. I hope your organization would continue to help the needy ones. Thanks you and may God bless you all in the Netherlands. Yours faithfully,
BEZOEK
Van 22 oktober tot 3 december 2006 heeft Robine Rademakers vrijwilligerswerk verricht in het kantoor van Wies in Golokuati. Robine was enkele weken daarvóór afgestudeerd aan de universiteit van Amsterdam (UV A), richting accountancy en control. Zij heeft vanuit Neder- land een boekhoudprogramma meegebracht, op de computer van de coöperatie geïnstalleerd en het programma uitgelegd aan de kantoormedewerksters. Zij kunnen voortaan met de com- puter op overzichtelijke wijze de inkomsten en uitgaven van de coöperatie administreren. Hieronder vertelt Robine haar ervaringen.
Op 22 oktober stond Wies mij in alle vrolijkheid op het vliegveld op te wachten. In Golokuati aangekomen, heeft zij mij voorgesteld aan verschillende mensen die op en rond haar com- pound wonen enlofwerken. In totaal werken er drie mensen op het kantoor van de Dodzi- coöperatie: Mr. Emmanuel schrijft alle inkomsten en uitgaven van de coöperatie in twee grote boeken. Zijn vrouw, Madam Sussie, houdt zich met name bezig met de leningen die verstrekt worden en is het aanspreekpunt voor het Liliane Fonds. Victoria, een jonge Ghanese vrouw van 25, is degene die de boekhouding van "Dodzi" in de computer invoert. De eerste week hebben Victoria en ik ons heel erg geconcentreerd op het nieuwe boekhoud- programma. Al vrij spoedig bleek dit te modem en te westers van opzet. Ik heb toen gepro- beerd een andere manier te vinden om meer structuur in de boekhouding te krijgen. Dit is goed gelukt. Victoria kan namelijk erg goed overweg met Excel. Alle fmanciële gegevens van januari tot en met november 2006 zijn nu per hoofdstuk ingevoerd. Tevens hebben we per hoofdstuk een overzicht gemaakt van de maandelijkse kosten en opbrengsten, alsmede een balansopzet. Uiteindelijk konden we het boekhoudprogramma toch nog gebruiken. Madam Sussie regi- streert er onder meer alle uitstaande leningen van de coöperatie mee, alsmede de duur van de leningen, de interest en terugbetalingen. Ik heb haar het programma op zo'n manier uitgelegd dat ze alle gegevens van de personen kan vastleggen en in één oogopslag kan zien wie er tot op heden wel ofniet hebben terugbetaald. Dit is een hele vooruitgang want voorheen stond alles genoteerd op rondslingerende briefjes en was er geen overzicht te bekennen. Buiten de kantoorwerkzaamheden heeft Wies mij enorm veel laten zien van de projecten die zij heeft opgebouwd in de Volta Regio. Ik bewonder haar heel erg voor wat zij voor de bevolking aldaar heeft gedaan en nog steeds voor elkaar krijgt met de steun vanuit Nederland. Al met al was het een enorme ervaring om temidden van de plaatselijke bevolking te wonen en met ze samen te werken en te beseffen hoe het leven van de mensen aan de andere kant van de wereld eruit ziet!
PUBLICITEIT
Dit jaar heeft Wies samen met Rob van Hoorn tijdens haar vakantie in juni op verzoek een lezing met videobeelden over haar werk gehouden bij de Zusters van Onze Lieve Vrouw in Tegelen. In oktober en november 2006 schonken de bibliotheken van Loon op Zand en Kaatsheuvel middels een expositie aandacht aan het werk van Wies in de Ghanese Volta Regio.Mocht u naar aanleiding van deze nieuwsbrief vragen hebben of nadere informatie willen, dan kunt u schrijven/bellen naar Rob van Hoorn, Hoofdmanweg 22, 5175 TS Loon op Zand. Tel: 0416361353. Giften aan Wies Dorgé: Bresillac Foundation (Paters S.M.A.) te Cad ier en Keer, dus niet meer in Oosterbeek, ABN AMRO nr. 40.06.14.030 o.v.v. Wies Dorgé. Tot slot nog een vriendelijk verzoek: als u deze nieuwsbrief niet bewaart, gooi hem dan s.v.p. niet weg maar geefhem bijvoorbeeld aan vrienden of familieleden. Ook zij kunnen dan kennismaken met het werk van Wies in Ghana. Mede namens Wies wensen wij u een gezond en voorspoedig 2007.
Wij blijven u op de hoogte houden.