Juni 2014
Nieuwsbrief stichting Help helpen juni 2014
Juni 2014 15de jaargang no.1
Over het werk van Wies Dorgé in de Ghanese Volta Regio
Zoals u van ons gewend bent, houden wij u in onze nieuwsbrieven op de hoogte van de meest recente gebeurtenissen in Golokuati, de woonplaats van Wies,
en haar omgeving. Wies, die dit jaar 80 hoopt te worden, heeft veel van haar activiteiten inmiddels overgedragen aan de mede door haar opgerichte stichting Help Helpen Vision (HHV). Het ligt in de bedoeling dat het uit Ghanezen bestaande bestuur van deze organisatie het werk van Wies op den duur helemaal overneemt om de voortgang van de projecten in de (nabije) toekomst veilig te stellen. Zolang ze nog kan blijft Wies wel adviseur van HHV. In de vorige nieuwsbrief hebben wij u bericht over de bouw van een ziekenzaaltje voor interne leerlingen van een middelbare school in Korlenu. Bij gebrek aan financiën kon het zaaltje niet worden afgebouwd. Het bestuur van HHV stelde 100 zakken cement beschikbaar waardoor dit ziekenverblijf verleden maand gereed kon komen. De daaraan verbonden kosten bedroegen 700 euro. Sinds 2013 staat even buiten Golokuati een mobiele cassavefabriek. Op initiatief van Stichting Help Helpen, die Wies sinds 1999 ondersteunt, heeft dit Nederlandse bedrijf Wies' woonplaats in Ghana uitgekozen voor zijn productie. De fabriek draait nu meer dan een jaar en heeft gedurende die periode honderden tonnen cassaves tot zetmeel verwerkt. Voor dit proces zijn dagelijks 25 medewerkers nodig. Daarnaast biedt de onderneming werkgelegenheid en inkomsten aan meer dan 200 boeren, die hun cassaves aanleveren. Aangemoedigd door het succes sluiten steeds meer landbouwers zich bij dit project aan. Zo heeft HHV tien jonge boeren geselecteerd en ze in staat gesteld hun eigen cassaveplantage op te zetten. Kosten: 800 euro.
Couveuse in Kpando |
Motor met laadbak |
In Golokuati moest een omheind ontmoetingscentrum in de open lucht het tot voor kort doen zonder sanitaire voorzieningen wat tot ongewenste situaties leidde. Met een gift aan de gemeenschap zijn recentelijk drie toiletten gebouwd. Kosten: 700 euro. Een kleuterschool in Ve-Deme heeft dit voorjaar hout gekregen voor het maken van tafels en stoelen. Kosten: 350 euro. In de periode februari-mei 2014 hebben tien studenten, afdeling verpleegkunde, van het Vitalis College en de Avans Hogeschool Breda stage gelopen in Golokuati, Kpando en Hohoe. Vier van hen hebben zich beziggehouden met het verbeteren van de zorgkwaliteit op de kraamafdeling van het ziekenhuis in Kpando. Door gebrek aan deugdelijke materialen en apparatuur stierven daar o.a. onnodig veel premature baby's. De aanschaf en installatie van een speciaal door Delftse studenten ontwikkelde couveuse bracht hier verandering in. Binnen een maand na de in gebruik name konden de levens van vier premature baby's worden gered. De aanschafprijs van de couveuse, inclusief het vervoer ervan naar Ghana, bedroeg 650 euro. Een andere groep studenten heeft zich de afgelopen maanden beziggehouden met de problemen rond de ruim tien jaar oude watervoorziening in Golokuati. In dat decennium is Golokuati gegroeid van 3.000 naar ruim 6.000 inwoners en heeft het de status bereikt van "district capital" . In 2004 is gestart met een twintigtal (openbare) tappunten, maar al gauw vroegen steeds meer inwoners om een eigen waterleiding in huis. Sommige legden die zelfs illegaal aan.
Een op elektriciteit draaiende motor pompt het water uit de boorput omhoog naar de watertoren. Van daaruit wordt het water via een tien kilometer lang leidingstelsel door het stadje verspreid. Een van de problemen waar het waterproject de laatste twee jaar mee kampt, is de exorbitant gestegen elektriciteitprijs. Deze kan niet volledig worden doorberekend in de prijs van het water, want die zou dan te hoog worden. Daar komt nog bij dat door de al maar stijgende prijzen van primaire levensbehoeften veel inwoners hun waterrekening niet meer kunnen of willen betalen. Het gevolg is dat er momenteel te weinig geld binnen komt voor reparaties en onderhoud. Hierdoor is al meer dan de helft van alle tappunten buiten gebruik. De studenten hebben hun bevindingen in een rapport vastgelegd, waarmee het nieuwe watermanagementteam aan de slag kan. Ook is een beroep gedaan op de regionale overheid om zich meer in te spannen voor het behoud van deze voor de plaatselijke bevolking zo belangrijke voorziening. De huidige inflatie in Ghana heeft ook grote gevolgen voor de koers van de cedi. Die wordt internationaal steeds zwakker, waardoor het land voor geïmporteerde goederen steeds meer cedis moet betalen. Dat maakt het leven voor de Ghanese man en vrouw nog duurder dan het al is. Was de cedi de laatste jaren vrij stabiel en kreeg je bijvoorbeeld in januari 2012 voor een euro 2,20 cedis; op het ogenblik (juni 2014) ontvang je voor een euro 4,34 cedis. Dat is bijna het dubbele! Tot slot wil het bestuur van Stichting Help Helpen namens Wies alle donateurs bedanken, die haar werk in de Ghanese Volta Regio mogelijk maken.
Wij blijven u op de hoogte houden. Kijk voor meer info op onze website: